ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΚΡΟΠΟΛΗ….

Η Μικρόπολη υπάγετε στον Νομό Δράμας , ανήκει στον Δήμο Προσοτσάνης και βρίσκεται βορειοδυτικά της Δράμας. Απέχει από την Δράμα 29 χιλ. και από τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα περίπου 50 χιλ. Για να φθάσει ένας επισκέπτης   στη Μικρόπολη , θα πρέπει να ακολουθήσει οδικώς από την πόλη της Δράμας την εθνική οδό Δράμας – Νευροκοπίου .  ΒΛΕΠΕ ΧΑΡΤΗ      

Η Μικρόπολη ή Καρλίκοβα, όπως λεγόταν επί τουρκοκρατίας, υπήρξε το κεφαλοχώρι της περιοχής, φημισμένο άλλοτε για τα καπνά του και γνωστό για τους Εθνικούς του αγώνες.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 330 μ. στους πρόποδες του Μενοικίου όρους. Ξεχωρίζει για το ευχάριστο κλίμα και την εξαιρετική θέα προς τις κορυφές του Φαλακρού. Προπολεμικά υπήρξε θέρετρο για παραθέριση και διέθετε σανατόριο λόγω του υγιεινού της κλίματος.

Προπολεμικά αριθμούσαν οι κάτοικοι τους 3.800. Το 1961 περίπου 2.600 κατόπιν λόγο των μεταναστεύσεων στο εξωτερικό ( κυρίως Γερμανία ) όσο και στα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα ο πληθυσμός έχει ελαττωθεί σημαντικά. Σήμερα στο χωριό υπάρχουν περίπου 1100 κάτοικοι.

Στο χωριό εκτός από τους ντόπιους κατοίκους ήλθαν και εγκαταστάθηκαν μόνιμα Ορτακινοί / Καραμανλήδες / Μικρασιάτες / Πόντιοι / Θρακιώτες και Γραμουστιάνοι  ( μία φυλή Βλάχων ).

Η Μικρόπολη αποτελείται από 2 συνοικίες. Στην άνω συνοικία υπάρχουν στενά και ανηφορικά δρομάκια , διώροφα αγροτόσπιτα , δείγματα της Μακεδονικής αρχιτεκτονικής , κτισμένα από τα τέλη του 19ου αιώνα.Στο ισόγειο διαθέτουν  αποθήκες και στάβλο και στον όροφο ξεχωρίζει προς το δρόμο η κλειστή προεξοχή με παράθυρα.

Η κάτω συνοικία  δημιουργήθηκε από κατοίκους προσφυγικής καταγωγής . Σώζονται ακόμη ορισμένα καπνόσπιτα των παλαιών Τούρκων καπνοπαραγωγών. Πρόκειται για διώροφα σπίτια, με στάβλο και αποθήκη στο ισόγειο και την κατοικία στον όροφο, με κύριο στοιχείο το χαγιάτι όπου γινόταν και η επεξεργασία του καπνού.

Η Μικρόπολη είναι γνωστή για τις πολλές εκκλησίες και και τα πολλά ξωκλήσια ,τα οποία οι ντόπιοι τα οναμάζουν « μοναστήρια » . Αυτά βρίσκονται μέσα και γύρω από το χωριό σε τοποθεσίες μοναδικής θέας.

Μερικά από αυτά  που είναι έξω  από  το χωριό είναι:

Η Αγία Μαρίνα                                   Η Αγία Τριάδα

Η Αγία Αικατερίνη                             Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ

Ο Άγιος Γρηγόριος                             Ο Άγιος Πέτρος

Ο Προφήτης Ηλίας                             Η Παναγιά  η  Καστανιώτισσα

Μέσα στο χωριό είναι οι εκκλησίες :

Ο Άγιος Βλάσης          Ο Άγιος Ραφαήλ             Ο Άγιος Δημήτριος